Vragen over afscheid en beeld

Beste bezoeker. Je hebt deze pagina waarschijnlijk doorgestuurd gekregen van iemand die denkt dat je mij kan helpen met mijn 'onderzoek'. Op dit moment zoek ik antwoord op vragen voor een lezing over afscheid die ik aan het voorbereiden ben.

Na het overlijden van mijn moeder is mijn fotografie steeds meer verschoven naar afscheid. Zowel uitvaart als ook de periode van ziekte, als het overlijden niet plotseling kwam.

Inmiddels weet ik dat de foto's heel waardevol zijn. Dat krijg ik te horen van nabestaanden, vrienden en vriendinnen voor wie ik het afscheid heb vastgelegd. En soms ook van iemand die ziek is en van wie ik het dagelijkse leven vastleg. Blijkbaar kan het dan ook al troost bieden. Ik zie ook dat de foto's veel meer bekeken worden dan foto's van bijvoorbeeld een bruiloft. En ook veel langduriger.

Maar ik zou graag meer willen weten van nabestaanden vrienden en familie die niet mijn opdrachtgever zijn en daarom misschien objectiever een mening geven. En ook wil ik heel graag antwoorden van mensen die helemaal geen foto's hebben gemaakt of laten maken. Bewust of onbewust.

Het formulier mag helemaal anoniem worden ingevuld maar je kunt het ook met naam invullen (dat is fijn als ik nog eens contact zou willen opnemen) en aangeven dat je niet wil dat ik je naam gebruik. Of misschien juist wel. Naast vragen die ik nu bedenk heb ik ook een vrij veld waar je van alles kunt schrijven wat je nog kwijt wil over dit onderwerp.

Zelf heb ik ook lang geworsteld met een ongemakkelijk gevoel. Mijn geld verdienen met het leed van anderen. Dat voelt voor een fotograaf toch anders dan een crematorium / uitvaartondernemer / rouwbloemist / drukker etc. etc..

Dat het heel veel troost en steun biedt helpt. Inmiddels is er ook de roep om informatie te delen via oncoloog, inloophuizen etc. Om de mogelijkheid van een reportage van het dagelijks leven tijdens ziekte, omringd door liefde en zorg en uitvaart meer bekend te maken. Te vaak hoor ik 'had ik maar geweten dat dat kon'.

Dit is de achtergrond van mijn verzoek aan jou. Ik ben geen specialist in vragenfomulieren. Let niet teveel op of iets past bij jouw situatie. Er is geen goed of fout en ik probeer ook niet mijzelf te verkopen. Ik wil echt gewoon heel graag weten wat het al dan niet hebben van foto's betekent en als je ze hebt hoe het je helpt.
Mis je een vraag of vind je de vraagstelling minder prettig laat het weten dan pas ik het aan, bijvoorbeeld bij de laatste vraag. Daar heb jij niets aan maar een volgende bezoeker wel.

Sla gewoon vragen over waar je geen antwoord op hebt.  Dit is geen wetenschappelijk onderzoek dus alles is goed.

En vergeet niet op SEND te klikken!

Image